Euro posilnilo takmer na 1,31 USD/EUR

13.12.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 13. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes vďaka pozitívnej nálade na trhoch pokračoval v raste. Podvečer sa predával po 1,3092 USD, informovala agentúra DPA.

Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3077 (v stredu: 1,3040) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,7647 (0,7669) eura. Počas stredajšieho (12. 12.) obchodovania kurz eura dočasne klesol pod úroveň 1,30 USD/EUR.

"Situácia sa ďalej zlepšuje v prospech eura. Trhy očakávajú ďalšie uvoľnenie napätia týkajúce sa dlhovej krízy," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Dohoda ministrov financií eurozóny o spoločnom bankovom dohľade a o uvoľnení ďalšej časti z finančnej pomoci pre Grécko podporili dôveru v spoločnú menu. Navyše v uplynulých dňoch sa množia signály, že by mohol nastať obrat a ekonomika eurozóny sa začne v dohľadnom čase zotavovať. "Talianska vládna kríza naopak ustúpila do pozadia," povedal Rieke. To potvrdzuje aj fakt, že Taliansko dnes bez problémov predalo dlhopisy.

Rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed), že bude opäť nakupovať vládne dlhopisy, nemalo na trhy takmer žiadny vplyv, pretože sa vo všeobecnosti očakávalo, upozornil Rieke. Dodal, že veľkým rizikom je rozpočtový spor v USA týkajúci sa takzvaného fiškálneho útesu, ktorý by mohol najväčšiu svetovú ekonomiku stiahnuť do recesie.
 

Vyberte región